T e r m é k e k

prrs szűrés

A hazai sertéstenyésztéssel foglalkozó agrárvállalkozásokat súlyos problémaként érinti a PRRS (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome - sertés reprodukciós és légzőszervi szindróma) vírus jelenléte vagy ismétlődő felbukkanása az állattartó telepeken. A vírus elleni fellépés és a folyamatos kontroll fenntartása rendkívüli fegyelmet igényel a sertéstelepek részéről. A folyamatosan fejlődő genetika és gyógyszeripar próbál lépést tartani és megoldást találni a PRRS vírus megfékezésére. Az SPF (Specific Pathogen Free: Specifikus Kórokozóktól Mentes vagy Specified Pathogen Free: Meghatározott Kórokozóktól Mentes – vigyázat, nem ugyanaz!) kocák elvileg ellenállóak, erre irányuló kontroll kísérletek már futnak és eredményeik is vannak. A kutatások összességében kijelentik, hogy SPF koca csak olyan telepre ajánlott, ahol a körülmények adottak ahhoz, hogy a státusz fenntartható legyen. A gyógyszeripar újgenerációs vakcinái is egyfajta megoldást kínálnak, ami sok esetben már csak az egyetlen, végső módszer a PRRS ellen. A vakcinázás drága és tüneti kezelés, mint általában bármilyen gyógyszeres kúra. Belátható, hogy a siker kulcsa a megelőzés. Prevenció nélkül a fenti eljárások sem védik meg a telepeket a fertőzéstől.

szagmentesítés

Változik minden, változik a vidék is. A települések ahogyan terjeszkednek, úgy közelednek az állattartó telepek a lakóépületekhez. Utóbbi időben folyamatos probléma a szaghatás, amely lassan ellehetetleníti az állattartást.

almozó robot

Az almozó robotok felhasználási területe elsősorban a szarvasmarha ágazat (tejelő és húsmarha), de számos más területen is indokolt a használata. Ilyen például a sertéstenyésztés vagy éppen a szárnyas/baromfi ágazat. Bármely állattípus esetén érvényes az, hogy az igény pontos megfogalmazása után körvonalazódik, hogy milyen típusú és milyen műszaki specifikációjú almozó robotra lehet szükség.