T e r m é k e k

prrs szűrés

A hazai sertéstenyésztéssel foglalkozó agrárvállalkozásokat súlyos problémaként érinti a PRRS (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome - sertés reprodukciós és légzőszervi szindróma) vírus jelenléte vagy ismétlődő felbukkanása az állattartó telepeken. A vírus elleni fellépés és a folyamatos kontroll fenntartása rendkívüli fegyelmet igényel a sertéstelepek részéről. A folyamatosan fejlődő genetika és gyógyszeripar próbál lépést tartani és megoldást találni a PRRS vírus megfékezésére. Az SPF (Specific Pathogen Free: Specifikus Kórokozóktól Mentes vagy Specified Pathogen Free: Meghatározott Kórokozóktól Mentes – vigyázat, nem ugyanaz!) kocák elvileg ellenállóak, erre irányuló kontroll kísérletek már futnak és eredményeik is vannak. A kutatások összességében kijelentik, hogy SPF koca csak olyan telepre ajánlott, ahol a körülmények adottak ahhoz, hogy a státusz fenntartható legyen. A gyógyszeripar újgenerációs vakcinái is egyfajta megoldást kínálnak, ami sok esetben már csak az egyetlen, végső módszer a PRRS ellen. A vakcinázás drága és tüneti kezelés, mint általában bármilyen gyógyszeres kúra. Belátható, hogy a siker kulcsa a megelőzés. Prevenció nélkül a fenti eljárások sem védik meg a telepeket a fertőzéstől.

szagmentesítés

Változik minden, változik a vidék is. A települések ahogyan terjeszkednek, úgy közelednek az állattartó telepek a lakóépületekhez. Utóbbi időben folyamatos probléma a szaghatás, amely lassan ellehetetleníti az állattartást.

almozó robot

Az almozó robotok felhasználási területe elsősorban a szarvasmarha ágazat (tejelő és húsmarha), de számos más területen is indokolt a használata. Ilyen például a sertéstenyésztés vagy éppen a szárnyas/baromfi ágazat. Bármely állattípus esetén érvényes az, hogy az igény pontos megfogalmazása után körvonalazódik, hogy milyen típusú és milyen műszaki specifikációjú almozó robotra lehet szükség.

napelem

napelem

Tartástechnológiai rendszerek alkalmázásával folyamatos cél a költséghatékonyság. Mára a modern rendszerek szerves része lett a napelem és annak általános használata. Precíz és átgondolt tervezéssel sok-sok évre előre tervezhető villamosenergia állítható elő a segítségükkel. Ipari és lakossági megoldásaink a felhasználás módját és igényét helyezik előtérbe, hogy az üzemeltetés során elvárható eredmények és a teljesítménnyel arányos, de kedvező beruházási költségek optimális arányt mutassanak.